5 sposobów na dodanie magii kefiru do swojej diety

Kulinaria

Kefir to jeden z niesamowitych napojów probiotycznych. Składa się z bakterii i drożdży, które pomagają w trawieniu i dają nam odporność na różne choroby. Często spożywamy ten napój, ponieważ jest on znany jako „matka” produktów mlecznych.

Istnieje tak wiele korzyści płynących z kefiru, które obejmują m.in.

Zdrowe trawienie

Jest to jeden z najlepszych napojów, aby utrzymać zdrowy układ trawienny. Jest bogaty w minerały i witaminy, które pomagają w trawieniu i utrzymują żołądek w czystości.

Wzmacnianie odporności

Ma wysoki poziom antyoksydantów, które pomagają zwiększyć nasz układ odpornościowy, a także utrzymują nasze ciało w zdrowiu.

Utrata wagi

Kefir jest najlepszym napojem na utratę wagi, ponieważ pomaga w pobudzeniu metabolizmu i zmniejsza gromadzenie się tłuszczu w organizmie.

Skóra i włosy

Kefir zawiera wysoki poziom wapnia i magnezu, które pomagają uczynić nasze włosy i skórę zdrowymi.

Wnioski:

Teraz nadszedł czas, aby zrobić swój własny kefir i cieszyć się jego różnymi korzyściami. Oto kilka najłatwiejszych i szybkich sposobów na zrobienie kefiru:

1. Wymieszaj 1 szklankę ciepłego mleka z 1 szklanką wody i pozwól mu odpocząć przez 3 do 4 godzin. Zmieni się w jogurt, ale nadal można go nazwać kefirem.

2. Wymieszaj mleko i wodę w proporcji 1:3 i pozostaw na 3 do 4 godzin. Możesz użyć miski i przykryć ją ściereczką.

3. Wymieszaj wodę i jogurt w stosunku 1:3 i pozostaw na 30 do 45 minut.

4. Użyj pojemnika na mleko i wlej 2 szklanki mleka i dodaj 2 łyżki cukru. Dobrze wymieszaj i pozwól mu siedzieć przez 15 minut.

5. Wymieszaj mleko i wodę w stosunku 1:2 i wlej mieszaninę do pojemnika. Przykryj go pokrywką i przechowuj w ciepłym miejscu przez 2 do 3 dni.

Wnioski:

Mam nadzieję, że podobał Ci się ten post o tym, jak zrobić kefir. Jak już wspomniałem, kefir jest „matką” produktów mlecznych, więc jeśli masz butelkę kefiru, to możesz spróbować zrobić własne produkty mleczne.