Szybkie i zdrowe przepisy na wyborne frittaty z brokułami, szpinakiem i serem

Kulinaria

Szybkie i zdrowe przepisy na wyborne frittaty z brokułami, szpinakiem i serem

Frittaty to pyszne, włoskie placki jajeczne, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Dzisiaj podzielę się z Wami trzema przepisami na frittatę z dodatkiem brokułów, szpinaku i sera. Te zdrowe i sycące dania świetnie sprawdzą się jako śniadanie, obiad lub kolacja. Są również doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałości z lodówki. Przygotowanie frittaty jest szybkie i proste, dlatego z pewnością warto wypróbować te przepisy.

  1. Frittata z brokułami i serem mozzarella

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki serka topionego
  • 1/2 szklanki sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
  • 1 mały brokuł, podzielony na różyczki
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W rondlu zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej różyczki brokułów. Gotuj przez 5 minut, aż staną się miękkie. Odcedź i odstaw na bok.

  2. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj serki topione i mozzarellę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.

  3. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.

  4. Dodaj na patelnię brokuły i równomiernie rozłóż je na całej powierzchni.

  5. Wlej na patelnię mieszankę jajeczną.

  6. Smaż frittatę na niskim ogniu przez około 10-15 minut, aż do ścięcia się jajek. Możesz przykryć patelnię pokrywką, aby proces smażenia przyspieszyć.

  7. Gdy frittata jest gotowa, przekrój ją na kawałki i podawaj ciepłą lub zimną.

  8. Frittata ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka świeżego szpinaku, posiekanego
  • 1/2 szklanki sera feta, pokruszonego
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.

  2. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.

  3. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj pokruszoną fetę i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.

  4. Wlej na patelnię mieszankę jajeczną i równomiernie rozłóż na całej powierzchni.

  5. Smaż frittatę na niskim ogniu przez około 10-15 minut, aż do ścięcia się jajek.

  6. Gdy frittata jest gotowa, przekrój ją na kawałki i podawaj ciepłą lub zimną.

  7. Frittata z brokułami, szpinakiem i serem cheddar

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki sera cheddar, startego
  • 1 mały brokuł, podzielony na różyczki
  • 1 szklanka świeżego szpinaku, posiekanego
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W rondlu zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej różyczki brokułów. Gotuj przez 5 minut, aż staną się miękkie. Odcedź i odstaw na bok.
  2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj na patelnię szpinak i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
  4. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj starty ser cheddar i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Wlej na patelnię mieszankę jajeczną i równomiernie rozłóż na całej powierzchni.
  6. Na wierzch frittaty ułóż równomiernie brokuły.
  7. Smaż frittatę na niskim ogniu przez około 10-15 minut, aż do ścięcia się jajek.
  8. Gdy frittata jest gotowa, przekrój ją na kawałki i podawaj ciepłą lub zimną.

Podsumowanie

Frittaty z brokułami, szpinakiem i serem to szybkie i zdrowe dania, które można podać na różne okazje. Są one nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze. Dzięki tym przepisom można łatwo i szybko przygotować pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Nie wahaj się więc i wypróbuj te proste przepisy na frittatę już dziś!