Przepis na chrupiące bagietki z kiełbasą, cebulą i serem pleśniowym

Kulinaria

Przepis na chrupiące bagietki z kiełbasą, cebulą i serem pleśniowym

W dzisiejszym artykule chcielibyśmy zaprezentować wam niezwykły przepis na chrupiące bagietki z kiełbasą, cebulą i serem pleśniowym. Ta kombinacja składników gwarantuje połączenie aromatycznych smaków, które będą z pewnością doskonałym dodatkiem do każdego obiadu lub kolacji. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

  1. Składniki potrzebne do przygotowania bagietek

Przed rozpoczęciem przygotowywania bagietek, konieczne jest zebranie odpowiednich składników. Będą to:

  • 4 bagietki
  • 200g kiełbasy (najlepiej wybrać taką o intensywnym smaku, np. chorizo)
  • 1 duża cebula
  • 150g sera pleśniowego (można użyć np. pleśniowego roqueforta lub gorgonzoli)
  • Kilka listków świeżej pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Przygotowanie składników

W pierwszej kolejności należy przygotować składniki do dania. Bagietki należy przekroić na pół wzdłuż, tak aby można było do nich wrzucić nadzienie. Kiełbasę należy pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a ser pleśniowy w kostkę. Listki pietruszki należy pokroić drobno.

  1. Smażenie składników

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej kiełbaski do momentu, aż staną się lekko chrupiące. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Dodajemy również kostki sera pleśniowego i mieszamy, aż ser delikatnie się rozpuści.

  1. Wypełnianie bagietek

Po usmażeniu składników, przychodzi czas na wypełnienie bagietek. Na jedną połowę bagietki nakładamy mieszankę kiełbasy, cebuli i sera pleśniowego. Następnie posypujemy tym wszystkim pokrojoną pietruszką, solą i pieprzem do smaku.

  1. Pieczenie bagietek

Wypełnione bagietki przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 10-15 minut, aż bagietki będą chrupiące i lekko rumiane.

  1. Podanie i dekoracja

Po upieczeniu bagietek, możemy je podać na stół. Aby danie było jeszcze smaczniejsze, można je podać z ulubionym sosem lub marynatą. Możemy również udekorować bagietki dodatkowymi listkami pietruszki lub plastrami kiełbasy.

Podsumowanie

Chrupiące bagietki z kiełbasą, cebulą i serem pleśniowym to niezwykle smaczne i aromatyczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków. Przygotowanie bagietek jest proste i nie wymaga wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością sprawi, że będziemy chcieli wrócić do tego przepisu wielokrotnie. Smacznego!