Przepis na kolorowe i smakowite warzywne tempura

Kulinaria

Przepis na kolorowe i smakowite warzywne tempura

Tempura to popularne danie w japońskiej kuchni, które polega na obtaczaniu różnych składników w cieście i smażeniu ich na oliwie. Jednym z najsmaczniejszych wariantów tego dania jest warzywne tempura, które dzięki różnorodności kolorów i smaków, stanowi idealną propozycję dla wegetarian i miłośników warzyw. Poniżej przedstawiam przepis na kolorowe i smakowite warzywne tempura, który zachwyci Wasze podniebienia.

  1. Składniki:
  • Seler naciowy
  • Marchewka
  • Bakłażan
  • Ziemniak
  • Cukinia
  • Brokuł
  • Dynia
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek granulowany

Przygotowanie warzyw:

  1. Obierz i pokrój seler naciowy, marchewkę, bakłażana, ziemniaka, cukinię, brokuła i dynię na cienkie paski lub plastry. W przypadku twardych warzyw takich jak ziemniak, bakłażan lub marchewka, warto je najpierw odrobinę ugotować, aby były miękkie w środku.

  2. Wymieszaj w misce przyprawy: sól, pieprz, curry i czosnek granulowany. Posól i posyp przyprawami pokrojone wcześniej warzywa.

Przygotowanie ciasta:

  1. W osobnej misce wymieszaj 100g mąki pszennej, 1 jajko i 100ml zimnej wody mineralnej. Wszystkie składniki powinny zostać dokładnie połączone, jednak nie trzeba się przejmować, jeżeli w ciastku pozostaną grudki – im ciasto bardziej nierównomierne, tym lepiej będzie się przylegać do warzyw.

  2. Do głębokiej patelni wlej olej rzepakowy (lub dowolny inny odpowiedni do smażenia), podgrzewaj go na średnim ogniu do temperatury około 170°C.

Smażenie warzyw:

  1. Zwilż kawałek papierowego ręcznika z wodą i odcedź go, użyj go do odbierania nadmiaru przypraw z pokrojonych warzyw.

  2. Obtaczaj pokrojone warzywa w przygotowanym wcześniej cieście. Upewnij się, że całe warzywa są pokryte ciastem z każdej strony.

  3. Połóż pokryte ciastem warzywa na rozgrzany olej. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Możesz smażyć jeden kawałek warzywa na raz lub kilka naraz, jeśli rozmiar patelni na to pozwala.

  4. Gdy warzywa będą gotowe, wyjmij je z oleju i odkładaj na papierowym ręczniku, aby nadmiar tłuszczu wypłynął.

Podawanie i dodatki:

  1. Warzywne tempura jest najlepsze, kiedy je jeszcze ciepłe, więc warto podać je zaraz po usmażeniu.

  2. Można je podawać solo lub jako dodatek do zupy miso lub ryżu.

Dzieląc się tym przepisem na kolorowe i smakowite warzywne tempura, mam nadzieję, że staniecie się fanami tego pysznego dania. Smażone warzywa w chrupiącym cieście stanowią połączenie smaków i tekstur, które zachwycą każdego miłośnika japońskiej kuchni. Smacznego!