5 najlepszych przepisów na grzyby dla zdrowia

Kulinaria

Grzyby są najsmaczniejsze grzyby i są one również bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu. Te grzyby mają wiele korzyści zdrowotnych, a najlepsze jest to, że są niskokaloryczne i nie zawierają cholesterolu.

Oto lista 5 najlepszych przepisów na grzyby, które można spróbować w domu.

Marynowane grzyby Dobry przepis

Składniki

2 funty świeżych grzybów

1/2 szklanki oliwy z oliwek

Sól i pieprz

Czosnek

Czarny pieprz

Metoda

Rozgrzej patelnię z oliwą i dodaj czosnek.

Dodaj grzyby i smaż przez 5 do 6 minut.

Teraz wyłącz ogień i umieść grzyby w szklanej misce.

Dodaj do miski sól, pieprz i oliwę z oliwek.

Przykryj i pozostaw na 15 minut.

Następnie dodaj do niego czarny pieprz i dobrze wymieszaj.

Podawaj grzyby z sałatką.

Wniosek

Możesz spróbować tego przepisu, aby cieszyć się pysznymi grzybami. Jest to świetny sposób na spożycie grzybów i uzyskanie korzyści zdrowotnych.

Pizza z grzybami

Składniki

1 filiżanka pieczarek

1 filiżanka sera mozzarella

1/2 szklanki szpinaku

1 pomidor

parmezan

Sól i pieprz

Oliwa z oliwek

2 łyżki stołowe bułki tartej

Metoda

Usuń trzon grzybów i posiekaj je.

Pokrój szpinak i pomidory na małe kawałki.

Wymieszaj bułkę tartą ze szpinakiem, pomidorami i serem mozzarella.

Przełóż masę do płytkiej miski.

Zapiekaj ją w piekarniku przez 12 minut.

Na wierzchu pizzy ułóż pieczarki i posyp serem.

Gotuj ją przez kolejne 10 minut.

Dopraw pizzę solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Pozwól jej ostygnąć przez 5 minut.

Podawaj i ciesz się!

Pieczarkowy zapiekany omlet

Składniki

3/4 szklanki grzybów

1 łyżka masła

1 łyżeczka oregano

sól i pieprz

1/2 filiżanki szpinaku

1 jajko

Metoda

Umyj grzyby i przekrój je na pół.

Posiekaj szpinak i wymieszaj go z grzybami.

Roztop masło na patelni.

Dodaj grzyby, oregano, sól i pieprz.

Smażyć przez 2 do 3 minut.

Posypać serem.

W międzyczasie ubić jajko, dodać sól i pieprz.

Do jajka dodać szpinak.

Smaż go przez 1 minutę.

Gdy omlet będzie już gotowy, przełóż go na talerz i przykryj talerzykiem.

Pozwól mu posiedzieć przez 5 minut.

Podawaj i ciesz się!

Kremowe marynowane grzyby

Składniki

2 funty grzybów

1/2 szklanki mleka

1 filiżanka gęstej śmietany

Masło

Sól i pieprz

Czosnek

Metoda

Rozgrzej patelnię z olejem i dodaj czosnek.

Dodaj grzyby i smaż przez 5 do 6 minut.

Wyłącz ogień i przełóż grzyby do szklanej miski.

Dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek