Grzyby są najsmaczniejsze grzyby i są one również bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu. Te grzyby mają wiele korzyści zdrowotnych, a najlepsze jest to, że są niskokaloryczne i nie zawierają cholesterolu.
Oto lista 5 najlepszych przepisów na grzyby, które można spróbować w domu.
Marynowane grzyby Dobry przepis
Składniki
2 funty świeżych grzybów
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Czosnek
Czarny pieprz
Metoda
Rozgrzej patelnię z oliwą i dodaj czosnek.
Dodaj grzyby i smaż przez 5 do 6 minut.
Teraz wyłącz ogień i umieść grzyby w szklanej misce.
Dodaj do miski sól, pieprz i oliwę z oliwek.
Przykryj i pozostaw na 15 minut.
Następnie dodaj do niego czarny pieprz i dobrze wymieszaj.
Podawaj grzyby z sałatką.
Wniosek
Możesz spróbować tego przepisu, aby cieszyć się pysznymi grzybami. Jest to świetny sposób na spożycie grzybów i uzyskanie korzyści zdrowotnych.
Pizza z grzybami
Składniki
1 filiżanka pieczarek
1 filiżanka sera mozzarella
1/2 szklanki szpinaku
1 pomidor
parmezan
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
2 łyżki stołowe bułki tartej
Metoda
Usuń trzon grzybów i posiekaj je.
Pokrój szpinak i pomidory na małe kawałki.
Wymieszaj bułkę tartą ze szpinakiem, pomidorami i serem mozzarella.
Przełóż masę do płytkiej miski.
Zapiekaj ją w piekarniku przez 12 minut.
Na wierzchu pizzy ułóż pieczarki i posyp serem.
Gotuj ją przez kolejne 10 minut.
Dopraw pizzę solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Pozwól jej ostygnąć przez 5 minut.
Podawaj i ciesz się!
Pieczarkowy zapiekany omlet
Składniki
3/4 szklanki grzybów
1 łyżka masła
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
1/2 filiżanki szpinaku
1 jajko
Metoda
Umyj grzyby i przekrój je na pół.
Posiekaj szpinak i wymieszaj go z grzybami.
Roztop masło na patelni.
Dodaj grzyby, oregano, sól i pieprz.
Smażyć przez 2 do 3 minut.
Posypać serem.
W międzyczasie ubić jajko, dodać sól i pieprz.
Do jajka dodać szpinak.
Smaż go przez 1 minutę.
Gdy omlet będzie już gotowy, przełóż go na talerz i przykryj talerzykiem.
Pozwól mu posiedzieć przez 5 minut.
Podawaj i ciesz się!
Kremowe marynowane grzyby
Składniki
2 funty grzybów
1/2 szklanki mleka
1 filiżanka gęstej śmietany
Masło
Sól i pieprz
Czosnek
Metoda
Rozgrzej patelnię z olejem i dodaj czosnek.
Dodaj grzyby i smaż przez 5 do 6 minut.
Wyłącz ogień i przełóż grzyby do szklanej miski.
Dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek