Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co można zrobić z resztek jedzenia? Czy masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz czasu ani energii na gotowanie pełnego posiłku? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – domowe koreczki z różnymi składnikami. Nie tylko są szybkie i łatwe do przygotowania, ale także pozwalają na wykorzystanie różnych składników, które masz pod ręką. W tym artykule podzielę się z Tobą kilkoma przepisami na koreczki, które są idealne na szybki lunch, przekąskę lub nawet kolację.
Koreczki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- chleb tostowy
- grillowany filet z kurczaka
- listki sałaty
- plastry pomidora
- plaster sera żółtego
- sos majonezowy
Przygotowanie:
- Chleb tostowy opiekamy na suchej patelni z obu stron na złocisty kolor.
- Filet z kurczaka kroimy na plastry i grillujemy na patelni grillowej.
- Na toście układamy listki sałaty, plastry pomidora, plastry kurczaka i plaster sera żółtego.
- Całość skrapiamy sosem majonezowym i przykrywamy drugim tostem.
Koreczki z łososiem i serem kremowym
Składniki:
- chleb pszenny pełnoziarnisty
- plastry łososia wędzonego
- ser kremowy
- kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
- Chleb pszenny pełnoziarnisty kroimy na cienkie plastry.
- Plastry łososia układamy na plastrze chleba.
- Na łososiu dodajemy plaster sera kremowego.
- Całość przykrywamy drugim plastrzem chleba i dekorujemy kiełkami rzodkiewki.
Koreczki z awokado i hummusem
Składniki:
- bagietka
- awokado
- pasta z ciecierzycy (hummus)
- rukola
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Bagietkę kroimy na plastry.
- Awokado rozgniatamy widelcem i smarujemy nim plastry bagietki.
- Na awokado układamy pastę z ciecierzycy.
- Całość dekorujemy rukolą i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Koreczki z szynką i ogórkiem
Składniki:
- bułka francuska
- plasterki szynki
- plasterki ogórka kiszonego
- musztarda
Przygotowanie:
- Bułkę francuską kroimy na plastry.
- Na każdym plastry bułki rozsmarowujemy musztardę.
- Na musztardę układamy plasterki szynki i plasterki ogórka.
- Całość przykrywamy kolejnym plasterkiem bułki.
Koreczki z mozzarellą i bazylią
Składniki:
- bagietka francuska
- kulki mozzarelli
- listki bazylii
- pomidorki cherry
Przygotowanie:
- Bagietkę francuską kroimy na plastry.
- Na każdym plastrze układamy kulki mozzarelli i listki bazylii.
- Całość dekorujemy pokrojonymi pomidorkami cherry.
Koreczki z jajkiem i chrzanem
Składniki:
- chleb żytni
- ugotowane jajka
- chrzan
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Chleb żytni kroimy na plastry.
- Jajka kroimy na plasterki i układamy na plastrze chleba.
- Na jajkach rozsmarowujemy chrzan.
- Całość dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Koreczki z tuńczykiem i oliwkami
Składniki:
- tortilla
- tuńczyk wędzony w kawałkach
- pokrojone oliwki czarne
- rukola
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Tortillę kroimy na paski o długości około 10 cm.
- Na każdym pasku tortilli układamy kawałki tuńczyka, oliwki i rukolę.
- Całość skrapiamy jogurtem naturalnym i zawijamy wokół nadzienia.
Jak widzisz, istnieje wiele możliwości połączenia różnych składników w domowych koreczkach. W ten sposób możesz wykorzystać resztki jedzenia, które masz w lodówce, i stworzyć szybki i smaczny posiłek. Niezależnie od tego, czy lubisz mięso, ryby czy warzywa, na pewno znajdziesz dla siebie odpowiednie połączenie smaków w naszych przepisach. Wybierz ulubiony zestaw składników i ciesz się pysznymi i pożywnymi koreczkami w zaledwie kilka minut!