Jest to jedno z najbardziej popularnych ziaren, które jest wykorzystywane w kuchni. Proso jest bezglutenowe i ma wysoką zawartość składników odżywczych. Wykorzystuje się je do produkcji płatków śniadaniowych, chlebów, ciastek, babeczek, granoli, ciast, naleśników i kaszek.
Proso jest dobrym źródłem białka, witamin, minerałów i błonnika. Są bogate w wapń, magnez, fosfor, żelazo, witaminę A, B1, B2, B6 i E. Są również bogate w węglowodany, zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu. Są odpowiednie dla kobiet w ciąży i dzieci.
Kaszę proso trzeba będzie namoczyć w wodzie przez 10 godzin. Po namoczeniu dobrze wypłucz proso i odsącz nadmiar wody. Możesz użyć tego namoczonego prosa jako mąki w swoich przepisach na wypieki.
Jeśli chcesz wiedzieć, ile kaszy z prosa przypada na jedną porcję, to możesz wykonać poniższe czynności.
Składniki:
1 filiżanka kaszy z prosa
Woda
Sposób:
Wymieszaj 1 szklankę kaszy z prosa z 2 szklankami wody.
Gotuj mieszankę przez 20 do 30 minut.
Sprawdź konsystencję i jeśli chcesz, możesz dodać więcej wody.
W razie potrzeby dodaj sól.
Podawaj kaszę z prosa jako dodatek do potraw.
Wnioski:
Jest to jeden z najprostszych sposobów na ugotowanie kaszy z prosa. Możesz przygotować to danie w łatwy sposób. Jest to świetna opcja dla kobiet w ciąży.