Proso jest bardzo uniwersalnym pokarmem, może być używane na śniadanie, obiad i kolację. Proso jest bezglutenowym zbożem i jest bogate w witaminy i minerały. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika.
W tym artykule mam zamiar podzielić się z wami 10 najlepszych domowych przepisów na proso, które sprawią, że zakochasz się w tym pożywnym jedzeniu.
1. Domowa owsianka z prosa
Owsianka to ulubione danie śniadaniowe wśród dzieci i dorosłych. Jest to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Tutaj wymieniłam przepis na pyszną kaszkę z prosa.
Składniki:
Proso – 2 filiżanki
Woda – 1 filiżanka
Sól – ½ łyżki
Suchy imbir w proszku – ½ łyżeczki
Suchy cynamon – ½ łyżeczki
Olej – 1 łyżka
Sposób:
Zagotuj wodę w garnku o ciężkim dnie.
Dodaj do niej proso i wymieszaj.
Dodaj sól do gotującej się wody.
Dodaj do prosa imbir w proszku i cynamon.
Dobrze wymieszaj i gotuj, aż woda wyschnie.
Zdejmij z ognia i dodaj do kaszy olej.
Podawaj ją na gorąco.
2. Domowe muffiny z prosa
Muffiny są idealne na śniadanie. Tutaj podzieliłam się przepisem na muffiny z prosa, które są zdrową i pyszną opcją.
Składniki:
Proso – 2 filiżanki
Woda – ½ filiżanki
Mąka – 2 filiżanki
Mleko – 1 łyżka
Masło migdałowe – ¼ filiżanki
Cukier – 2 łyżki
Cynamon – ¼ łyżki
Soda oczyszczona – ¼ łyżeczki
Masło – 1 łyżka
Jajka – 2
Sposób:
Zagotuj wodę w garnku o ciężkim dnie.
Dodaj do niej proso i wymieszaj.
Dodaj cukier, cynamon, sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj.
Gotuj przez 20 minut i zdejmij z ognia.
Nasmaruj tłuszczem blachę do muffinów.
Podziel ciasto równo na każdą muffinkę.
Umieść je w piekarniku na 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i dodać masło migdałowe.
Ostudzić i podawać.
3. Proso Roti
Roti to pyszny indyjski płaski chleb. W tym przepisie podzieliłam się z wami przepisem na roti z prosa, które jest zdrowe i pyszne.
Składniki:
Proso – 1 filiżanka
Mąka chlebowa – 2 filiżanki
Mleko – 1 łyżka
Olej – 1 tsp
Sól – ½ łyżki
Garam masala – ¼ łyżki
Metoda:
Zagotuj wodę w garnku o ciężkim dnie.
Dodaj do niej proso i zamieszaj.
Dodaj sól do gotującej się wody.
Dodaj garam masala, czerwone chili w proszku i dobrze wymieszaj.
Przykryj garnek i gotuj przez 5 minut.
Zdejmij z ognia.
Nasmarować nieprzywierającą patelnię.
Umieść na niej niewielką ilość oleju.
Dodaj mąkę na patelnię i wymieszaj.
Gotuj przez 5 minut.
Dodaj mleko