Domowe przepisy na proso

Kulinaria

Proso jest bardzo uniwersalnym pokarmem, może być używane na śniadanie, obiad i kolację. Proso jest bezglutenowym zbożem i jest bogate w witaminy i minerały. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika.

W tym artykule mam zamiar podzielić się z wami 10 najlepszych domowych przepisów na proso, które sprawią, że zakochasz się w tym pożywnym jedzeniu.

1. Domowa owsianka z prosa

Owsianka to ulubione danie śniadaniowe wśród dzieci i dorosłych. Jest to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Tutaj wymieniłam przepis na pyszną kaszkę z prosa.

Składniki:

Proso – 2 filiżanki

Woda – 1 filiżanka

Sól – ½ łyżki

Suchy imbir w proszku – ½ łyżeczki

Suchy cynamon – ½ łyżeczki

Olej – 1 łyżka

Sposób:

Zagotuj wodę w garnku o ciężkim dnie.

Dodaj do niej proso i wymieszaj.

Dodaj sól do gotującej się wody.

Dodaj do prosa imbir w proszku i cynamon.

Dobrze wymieszaj i gotuj, aż woda wyschnie.

Zdejmij z ognia i dodaj do kaszy olej.

Podawaj ją na gorąco.

2. Domowe muffiny z prosa

Muffiny są idealne na śniadanie. Tutaj podzieliłam się przepisem na muffiny z prosa, które są zdrową i pyszną opcją.

Składniki:

Proso – 2 filiżanki

Woda – ½ filiżanki

Mąka – 2 filiżanki

Mleko – 1 łyżka

Masło migdałowe – ¼ filiżanki

Cukier – 2 łyżki

Cynamon – ¼ łyżki

Soda oczyszczona – ¼ łyżeczki

Masło – 1 łyżka

Jajka – 2

Sposób:

Zagotuj wodę w garnku o ciężkim dnie.

Dodaj do niej proso i wymieszaj.

Dodaj cukier, cynamon, sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj.

Gotuj przez 20 minut i zdejmij z ognia.

Nasmaruj tłuszczem blachę do muffinów.

Podziel ciasto równo na każdą muffinkę.

Umieść je w piekarniku na 15 minut.

Wyjąć z piekarnika i dodać masło migdałowe.

Ostudzić i podawać.

3. Proso Roti

Roti to pyszny indyjski płaski chleb. W tym przepisie podzieliłam się z wami przepisem na roti z prosa, które jest zdrowe i pyszne.

Składniki:

Proso – 1 filiżanka

Mąka chlebowa – 2 filiżanki

Mleko – 1 łyżka

Olej – 1 tsp

Sól – ½ łyżki

Garam masala – ¼ łyżki

Metoda:

Zagotuj wodę w garnku o ciężkim dnie.

Dodaj do niej proso i zamieszaj.

Dodaj sól do gotującej się wody.

Dodaj garam masala, czerwone chili w proszku i dobrze wymieszaj.

Przykryj garnek i gotuj przez 5 minut.

Zdejmij z ognia.

Nasmarować nieprzywierającą patelnię.

Umieść na niej niewielką ilość oleju.

Dodaj mąkę na patelnię i wymieszaj.

Gotuj przez 5 minut.

Dodaj mleko