Nadszedł weekend wielkanocny i pewnie zastanawiasz się co podać rodzinie i znajomym. Możesz podać jajka wielkanocne, trufle czekoladowe, ale jest jeden deser, który jest najlepszy, czyli sernik cytrynowy.
Ten przepis jest super łatwy i jeśli jesteś początkującym w pieczeniu, to będziesz zaskoczony, jak łatwy jest ten przepis. Najtrudniejszą częścią jest wybór odpowiednich składników, ale po przeczytaniu tego, będziesz gotowy, aby upiec to w krótkim czasie.
Składniki:
– 1 filiżanka niesolonego masła, zmiękczonego
– 1 ½ filiżanki cukru
– 2 duże jajka
– 1 ¾ szklanki kwaśnej śmietany
– 2 ¼ filiżanki uniwersalnej mąki
– ½ łyżeczki soli
– 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1 łyżka stołowa startej skórki cytrynowej
– 2 łyżki stołowe soku z cytryny
– 1/3 szklanki świeżych jagód
Jak zrobić sernik cytrynowy:
1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita.
2. Kremuj masło i cukier razem, aż będą jasne i puszyste.
3. Dodaj jajka jedno po drugim do mieszanki masła i cukru i dobrze wymieszaj.
4. Połącz w misce mąkę, sól i skórkę z cytryny.
5. Dodaj mieszankę mąki do masła i cukru i dobrze wymieszaj.
6. Dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
7. Podziel ciasto na sześć ramek.
8. Na wierzch każdej z ramek wyłożyć 1/3 borówek.
9. Piec przez 35 do 40 minut.
10. Pozwól sernikom całkowicie ostygnąć przed podaniem.
11. Podawać ze świeżymi jagodami i bitą śmietaną.
Wnioski:
Jest to idealny deser na Wielkanoc i na wszelkie inne specjalne okazje, jak również. Jest bogaty i kremowy i ma smak cytryny. Więc, musisz spróbować raz i nie zapomnisz go.