Łatwy przepis na sernik cytrynowy (Lemon Cheesecake Recipe)

Kulinaria

Nadszedł weekend wielkanocny i pewnie zastanawiasz się co podać rodzinie i znajomym. Możesz podać jajka wielkanocne, trufle czekoladowe, ale jest jeden deser, który jest najlepszy, czyli sernik cytrynowy.

Ten przepis jest super łatwy i jeśli jesteś początkującym w pieczeniu, to będziesz zaskoczony, jak łatwy jest ten przepis. Najtrudniejszą częścią jest wybór odpowiednich składników, ale po przeczytaniu tego, będziesz gotowy, aby upiec to w krótkim czasie.

Składniki:

– 1 filiżanka niesolonego masła, zmiękczonego

– 1 ½ filiżanki cukru

– 2 duże jajka

– 1 ¾ szklanki kwaśnej śmietany

– 2 ¼ filiżanki uniwersalnej mąki

– ½ łyżeczki soli

– 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 1 łyżka stołowa startej skórki cytrynowej

– 2 łyżki stołowe soku z cytryny

– 1/3 szklanki świeżych jagód

Jak zrobić sernik cytrynowy:

1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita.

2. Kremuj masło i cukier razem, aż będą jasne i puszyste.

3. Dodaj jajka jedno po drugim do mieszanki masła i cukru i dobrze wymieszaj.

4. Połącz w misce mąkę, sól i skórkę z cytryny.

5. Dodaj mieszankę mąki do masła i cukru i dobrze wymieszaj.

6. Dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.

7. Podziel ciasto na sześć ramek.

8. Na wierzch każdej z ramek wyłożyć 1/3 borówek.

9. Piec przez 35 do 40 minut.

10. Pozwól sernikom całkowicie ostygnąć przed podaniem.

11. Podawać ze świeżymi jagodami i bitą śmietaną.

Wnioski:

Jest to idealny deser na Wielkanoc i na wszelkie inne specjalne okazje, jak również. Jest bogaty i kremowy i ma smak cytryny. Więc, musisz spróbować raz i nie zapomnisz go.