Żyto to rodzaj mąki pszennej, która ma wysoką wartość odżywczą. Kiedy ugotujesz chleb z tej mąki, będzie on zdrowszy niż z innych mąk.
Składniki
4 szklanki wody
1 szklanka mąki żytniej
1 łyżeczka drożdży
¼ łyżeczki soli
Metoda
Po pierwsze, musisz dobrze wymieszać wodę z mąką. Następnie dodaj drożdże, sól i cukier i dobrze wymieszaj składniki. Pozostaw mieszaninę na 12 do 15 godzin. Jeśli chcesz uzyskać miękki i ciągnący się chleb, pozwól ciastu siedzieć przez noc.
Teraz, rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita. Zwiń ciasto w kulkę i umieść na blasze. Piecz ciasto przez 15 do 20 minut. Gdy chleb będzie gotowy, przenieś go na stojak do chłodzenia.
Wnioski:
Mam nadzieję, że podobał Ci się ten przepis na żytni chleb na zakwasie. Teraz podziel się tym artykułem z przyjaciółmi i członkami rodziny. Będzie on dla nich pomocny.