Jak przyrządzić ligawę wołową?

Kulinaria

Czy szukacie Państwo najlepszego przepisu na przyrządzenie ligawy wołowej? Jeśli tak, to jesteś w odpowiednim miejscu. Tutaj dzielę się z wami przepisem na ligawę wołową, która jest słynnym daniem w Indonezji.

Składniki:

– 400 gramów wołowiny

– 1 średniej wielkości cebula

– 1 mały kawałek imbiru

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki oleju do gotowania

– 1 łyżeczka soli

– 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

– 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

– 1/4 łyżeczki mielonego kminku

– 2 łyżeczki cukru

– 1 łyżeczka sosu sojowego

– 1 łyżka pasty pomidorowej

– 1/2 szklanki wody

– 1 łyżka sosu ostrygowego

– 1/2 szklanki mleka kokosowego

– 1 łyżka pasty tamaryndowej

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1/2 łyżeczki płatków chili

– 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

– 3/4 łyżeczki garam masala

– 1/4 łyżeczki asafoetidy

– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

– 2 łyżki masła

– 1/2 szklanki świeżej kolendry

– 1 łyżka wody

– 1/2 szklanki ryżu

– 1/2 szklanki ryżu basmati

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 filiżanki bulionu wołowego

Metody:

1. Rozgrzać olej na patelni.

2. Dodać imbir, czosnek i cebulę i smażyć do uzyskania jasnobrązowego koloru.

3. Dodaj wołowinę, sól, kurkumę, pieprz, kumin, cukier, pastę pomidorową, sos sojowy, sos ostrygowy, pastę z tamaryndowca, sok z cytryny, chili, asafoetidę, cynamon, gałkę muszkatołową, mielony czarny pieprz, kolendrę, mieloną kolendrę, garam masalę, olej sezamowy, cynamon, mielony czarny pieprz i wodę.

4. Gotuj wołowinę przez 2 godziny lub do miękkości.

5. Dodaj mleko kokosowe, tamarynd i gotuj przez kolejne 30 minut.

6. Dodaj sos ostrygowy, sok z cytryny i asafoetidę.

7. Wymieszaj ryż z 1/2 łyżeczki soli, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj do wołowiny.

8. Wmieszaj masło i wodę.

9. Podawać z kolendrą.

Wnioski:

Jeśli szukasz pysznego i pikantnego dania, to spróbuj tego. Na blogu podzieliłam się również przepisem na ligawę wołową.