Jak gotować Naleśnik ze śliwkami i kruszonką

Kulinaria

Możesz łatwo zrobić naleśnik ze śliwkami i kruszonką w weekend, bez konieczności chodzenia do kuchni. Ten przepis jest tak łatwy do przygotowania i będzie to pyszne śniadanie dla ciebie.

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/4 szklanki cukru

2 jajka

1 filiżanka mleka

1 łyżka ekstraktu z wanilii

1/4 szklanki oleju

1/3 filiżanki śliwek

Polewa do kruszonki:

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki masła

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj w tej samej kolejności jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i olej. Połącz je dobrze i dodaj do nich śliwki. Teraz możesz przelać ciasto na patelnię.

Rozgrzej patelnię i wylej ciasto na patelnię. Gotuj naleśnik przez 1-2 minuty na górnej stronie. Przewróć naleśnik i przełóż na drugą stronę. Gotuj go przez kolejne 2 minuty.

Dodaj do naleśnika kruszonkę i gotuj przez 1 minutę.

Zdejmij naleśnik z patelni i przełóż na talerz. Pokrój go na 2 równe części.

Polewa z kruszonki:

Wymieszaj w misce cukier, mąkę, cynamon i mleko. Roztop masło i dodaj je do miski. Dobrze połącz je ze sobą.

Wnioski:

Wiem, że jest to łatwy i szybki przepis, ale dodałam kruszonkę, abyś mógł cieszyć się smakiem naleśnika. Jeśli podoba Ci się ten przepis to możesz również spróbować mojej domowej lemoniady i innych przepisów.