Możesz łatwo zrobić naleśnik ze śliwkami i kruszonką w weekend, bez konieczności chodzenia do kuchni. Ten przepis jest tak łatwy do przygotowania i będzie to pyszne śniadanie dla ciebie.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1 filiżanka mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki oleju
1/3 filiżanki śliwek
Polewa do kruszonki:
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki masła
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj w tej samej kolejności jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i olej. Połącz je dobrze i dodaj do nich śliwki. Teraz możesz przelać ciasto na patelnię.
Rozgrzej patelnię i wylej ciasto na patelnię. Gotuj naleśnik przez 1-2 minuty na górnej stronie. Przewróć naleśnik i przełóż na drugą stronę. Gotuj go przez kolejne 2 minuty.
Dodaj do naleśnika kruszonkę i gotuj przez 1 minutę.
Zdejmij naleśnik z patelni i przełóż na talerz. Pokrój go na 2 równe części.
Polewa z kruszonki:
Wymieszaj w misce cukier, mąkę, cynamon i mleko. Roztop masło i dodaj je do miski. Dobrze połącz je ze sobą.
Wnioski:
Wiem, że jest to łatwy i szybki przepis, ale dodałam kruszonkę, abyś mógł cieszyć się smakiem naleśnika. Jeśli podoba Ci się ten przepis to możesz również spróbować mojej domowej lemoniady i innych przepisów.