Tort śmietankowy jest bardzo prosty do zrobienia i można go przygotować na każdą imprezę i zrobić na wszystkich wrażenie.
Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki suchego kokosa
1/3 szklanki roztopionego masła
½ szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wymieszaj cukier i żółtka w misce i ubijaj, aż będą puszyste i jasne.
Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać.
Przesiej razem mąkę tortową i proszek do pieczenia i dodaj do masy jajecznej.
Dodaj odsączony kokos i dobrze wymieszaj.
Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ostudzić w formie przez kilka minut, a następnie wyjąć na drucianą półkę, aby całkowicie ostygnąć.
Aby przygotować polewę, zmieszaj w robocie kuchennym wysuszony kokos, cukier i białko jajka i zmiksuj kilka razy.
Rozprowadzić na schłodzonym cieście i pozostawić do zastygnięcia na kilka godzin.
Ciasto można przechowywać do trzech dni przykryte folią.
Do tego przepisu możesz użyć różnych ciast z kremem. Spróbuj znaleźć taki, który jest nieco inny, aby nadać mu szczególny charakter.