Możesz zapytać, dlaczego dzielę się przepisem o zapiekankach z nitkami makaronu, skoro nie zamieściłam żadnego przepisu na zapiekanki.
Ale, powodem tego jest to, że planowałam podzielić się moim doświadczeniem w robieniu zapiekanek i chciałam się upewnić, że podzielę się dobrym przepisem na zapiekanki i dlatego podzieliłam się tym przepisem dla Ciebie.
Zapiekanka to otwarte naczynie do pieczenia z płaskim dnem i bokami. Ma pokrywę, która jest umieszczona na górze zapiekanki. Ta metoda gotowania jest używana do gotowania potraw, które są zwykle podawane z sosem mięsnym.
Są one prostym sposobem na smaczne dania i są bardzo łatwe do wykonania.
W tym poście wyjaśnię, jak zrobić pyszną zapiekankę z makaronem nitkami.
Składniki:
– 1 filiżanka mrożonego zielonego groszku
– 1 filiżanka posiekanych brokułów
– ½ średniej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/3 filiżanki parmezanu
– ¼ szklanki mleka
– 1 jajko
– 1 filiżanka makaronu bezglutenowego
– Sól i pieprz
– szczypta oregano
– Szczypta gałki muszkatołowej
– Szczypta papryki
– 1 filiżanka bulionu z kurczaka
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej
– 1 filiżanka startego parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita.
2. Umieść mrożony groszek, brokuły i cebulę w misce i dobrze wymieszaj.
3. Dodaj czosnek, oliwę, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
4. Wstawić do piekarnika na 25 minut.
5. Po tym czasie dodaj mleko, jajko, parmezan i dobrze wymieszaj.
6. Dodaj makaron i dobrze wymieszaj.
7. Teraz weź małą patelnię i rozgrzej ją.
8. Dodaj masło i mąkę i dobrze wymieszaj.
9. Dodaj bulion z kurczaka i dobrze wymieszaj.
10. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć na mały ogień.
11. Gotuj przez 2 do 3 minut.
12. Gdy mieszanina stanie się gęsta dodaj skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
13. Kontynuuj mieszanie mieszaniny przez 3 do 5 minut, aż sos stanie się gęsty, a następnie wlej go do makaronu.
14. Wstawić do piekarnika na 15 do 20 minut.
15. Wyjmij z piekarnika i posyp startym parmezanem na wierzchu.
16. Podawać na gorąco.
Wnioski:
To jest najlepszy przepis na zapiekankę, którym się z wami podzieliłam. Spróbuj go i będziesz kochać smak tego dania.